Het 5 stappenplan naar jouw ideale baan!

Word jij niet meer uitgedaagd in je huidige functie? Ben je je baan verloren? Of ben jij net afgestudeerd en ben je klaar voor je eerste baan? Wij merken dat het zoekproces voor veel mensen lastig is. Het 5 stappenplan van CV-sollicitatie.nl helpt jou naar de ideale baan!

Het 5 stappenplan naar jouw ideale baan!

Word jij niet meer uitgedaagd in je huidige functie? Ben je je baan verloren? Of ben jij net afgestudeerd en ben je klaar voor je eerste baan? Wij merken dat het zoekproces voor veel mensen lastig is. Het 5 stappenplan van CV-sollicitatie.nl helpt jou naar de ideale baan!

Stap 1: Omschrijf ideaal

Wat houdt de ideale baan in voor jou? Het klinkt cliché, maar als je weet wat je zoekt, kun je makkelijker naar je doel toewerken. Bedenk wat voor jou belangrijk is. Is dit bijv. salaris, flexibele werktijden, of veel zelfstandigheid in je werk? Wat is jouw maximale reistijd, en wil jij parttime of fulltime aan de slag? En heb jij een paar maanden de tijd om een baan te vinden of moet je echt per direct een inkomen hebben? Werk je graag aan een duidelijk takenpakket, of vind je het leuker om hier en daar bij te springen en afwisselende taken op je te nemen? Wil je in een groot team of een klein team aan de slag en waarom? Spreekt een platte bedrijfscultuur je aan, of past een hiërarchische bedrijfscultuur beter bij je, waarbij je één duidelijke centrale leidinggevende hebt die het dagelijkse aansturing op zich neemt? Hoe wordt jij het liefste aangestuurd? Werk je liever in een formele, zakelijke omgeving of een informele omgeving? Welke sector spreekt je aan en waarom?

Heb jij helder kunnen krijgen wat de ideale baan inhoudt voor jou? Ga dan door naar stap 2. Kun je hier nog wel hulp bij gebruiken? Plan dan een 1-op-1 coaching sessie met mij in. Ik help je graag om samen te achterhalen wat echt goed bij je past, en hoe je jouw krachten en talenten kunt inzetten.

Stap 2: Zoeken, zoeken, zoeken!

Het zoeken naar een vacature kan op verschillende manieren: het internet, je eigen netwerk, of via een bemiddelingsbureau.
Het internet staat er vol mee, vacatures! Neem een kijkje op nationalevacaturebank.nl, monsterboard.nl, jobbird.nl, werk.nl, intermediair.nl of indeed.nl. Vacatures worden daarnaast vaak ingevuld via netwerken. Je netwerk bestaat uit ex-collega’s, ex-klanten, ex-werkgevers, ex-leveranciers (gebruik hierbij Linkedin) of je privé netwerk van vrienden, kennissen, familie, sportclub etc. ( denk aan je facebook). Een bemiddelingsbureau is ook een goede optie. Scheid hierbij wel het kaf van het koren. Sommige bureaus sturen zonder jouw toestemming je CV naar een hele reeks bedrijven, zonder kritisch te kijken of de functie wel echt bij je past. Wanneer jij de functie vervolgens afwijst, bezorgt dit jou een slechte naam en daarnaast heb je de kans dat je hier zelf al hebt gesolliciteerd. Kies daarom 1 of 2 bureaus waarbij je een goed gevoel hebt en maak duidelijke afspraken.

Stap 3: Je CV en motivatiebrief opstellen

Je hebt de ideale vacature gevonden. Verdiep je in de functie en zoek uit hoe deze aansluit op jouw kwaliteiten en talenten. Wij zien dat mensen vaak te weinig tijd besteden aan het maken van hun CV, terwijl dit zo belangrijk is. Stel een CV op, en eventueel een motivatiebrief wanneer daarom wordt gevraagd. Een werkgever moet in enkele seconden weten wat voor een persoon jij bent. Een gouden tip van CV-sollicitatie.nl: Bel! Bij de vacature staat vaak een nummer vermeld voor eventuele vragen. Maak daar gebruik van. Niet alleen toon je aan echt geïnteresseerd te zijn in de vacature, ze hebben op deze manier ook je naam al eens gehoord als je CV binnenkomt. Dit geeft je toch een streepje voor. Vragen die je kunt stellen zijn bijv. Wat is de samenstelling van het team waarin ik kom te werken (qua leeftijd of ervaring), hoeveel procent van mijn werk bestaat uit koude acquisitie/ administratie, bieden jullie trainingsmogelijkheden, welke taken uit de vacature zijn harde eisen om voor deze functie in aanmerking te komen? Pas je CV aan, aan de hand van dit gesprek en Solliciteer!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van je CV, CV-sollicitatie.nl helpt je hier graag mee.

Stap 4: De onderhandeling

Ben jij je sollicitatiegesprekken goed doorgekomen, dan vindt in het laatste gesprek vaak de onderhandeling plaats. Hierin geef je aan wat je wensen zijn wat betreft salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij geldt; een goede voorbereiding is het halve werk. Achterhaal wat een redelijk salaris is met jouw functie en werkervaring. Denk hierbij ook goed na over wat jouw wensen precies waren waarmee je je ideale baan omschreef. Wij zien vaak dat mensen zich blindstaren op het salaris, maar vergeten dat er meer belangrijke zaken meespelen. Krijg jij een laptop, telefoon of auto van de zaak? Mag je die zelf uitzoeken of staat dit al vast? Zijn je werktijden flexibel? Mag je je parttime dagen zelf indelen? Mag je je vakantiedagen achter elkaar opnemen en kan dit tegelijkertijd met wanneer je kinderen op vakantie gaan? In hoeverre worden je reiskosten vergoed? Zijn er nog andere vergoedingen? Probeer goed aan te voelen hoe groot de onderhandelingsruimte is. Er zijn voldoende bedrijven waar er ruimte is, maar er zijn ook bedrijven waar het salaris duidelijk is aangegeven. Ga daar dan niet over in conclaaf. Ook hangt het af van de functie die je gaat bekleden. Bij verkoopgerichte functies verwachten ze dat je kunt onderhandelen. Dan wordt een wat scherpere onderhandeling meestal eerder geaccepteerd en zelfs gewaardeerd.

Stap 5: Je proeftijd door

Gefeliciteerd, je hebt je droombaan! De eerste periode zal erg hectisch zijn. Je wordt overladen met informatie en indrukken. Op werk zul je een evenwicht moeten vinden tussen jezelf profileren en jezelf aanpassen. Je wilt je nieuwe collega’s en de organisatie laten zien dat ze met jou een goede keuze hebben gemaakt. Je bent nieuw en hebt dus een frisse kijk op zaken. De kans is groot dat jij punten ziet die efficiënter kunnen. Het is goed om dit aan te geven, maar wees bescheiden en zoek eerst uit hoe de veranderprocedures en ongeschreven afspraken zijn binnen het bedrijf. Geef niet zomaar keiharde kritiek op de werkwijze, producten of diensten, maar doe dit op een constructieve manier.

Ik wens je alle succes bij het vinden van jouw ideale uitdaging!

0
WhatsApp chat