4 belangrijke vragen bij een sollicitatiegesprek
Wanneer je op sollicitatiegesprek bent uitgenodigd, hebben je CV en motivatiebrief al een positieve indruk achtergelaten. Jij bent immers uitgekozen uit de hele stapel CV’s om te kijken of jij diegene bent die past bij de vacature en het bedrijf. Een mooi begin!
Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, heeft CV-sollicitatie.nl de belangrijkste vragen van het sollicitatiegesprek op een rijtje gezet. Op deze manier kom jij goed voorbereid op je sollicitatiegesprek!
Wat verwacht je van de functie?
Als je deze vraag krijgt, is de interviewer op zoek naar een antwoord dat aangeeft dat je positief tegen de functie aankijkt en dat je de functieomschrijving in de vacaturetekst serieus neemt. Laat bij deze vraag je enthousiasme duidelijk merken en benoem de taken in de functieomschrijving van de vacature die jou het meest aanspreken. Dit is het moment waarop jij laat zien wat je hoopt dat de functie wordt en waarom je dat hoopt. Het is altijd slim om nadat je deze vraag beantwoord hebt, zelf te vragen hoe de interviewer verwacht dat deze functie het best ingevuld kan worden. Op deze manier wordt voor beide partijen duidelijk in hoeverre jullie op één lijn zitten, en kun je dit in de loop van het gesprek bijsturen.
Wat waren de plus-en minpunten van je vorige functies?
Een vraag die veel wordt gesteld in sollicitatiegesprekken. Denk hierbij aan leuke collega’s, een uitdagend project of een platte/hiërarchische bedrijfscultuur die je aansprak. Helemaal mooi is het als jij positieve punten uit eerdere banen kunt benoemen, die nu ook gevraagd worden in de huidige vacature. Je laat hiermee zien dat je ervaring hebt in waar jouw toekomstige werkgever om vraagt, en dat je deze taken met plezier vervult. Minpunten uit voorgaande functies mogen zeker benoemd worden maar zorg dat je niet slecht over je vorige werkgever spreekt. Dit geeft een volwassen en betrouwbare indruk.
Hoe verklaar je de gaten in je CV?
Er kunnen momenten zijn in je loopbaan dat je geen werk hebt, en dat is helemaal niet erg. Laat deze gaten gewoon op je CV staan, en wees eerlijk over hoelang je ergens werkzaam geweest bent. Mocht je nieuwe leidinggevende besluiten referenties bij je voorgaande werkgevers af te nemen (wat vaak gebeurd, helemaal als je via een recruitmentbureau aan de slag gaat), dan kom je betrouwbaar over. Verklaringen om gaten in je CV te hebben zijn bijv. het maken van een lange reis of een sabbatical, langdurige ziekte, het tijdelijk thuisblijven voor opvoeding van je kinderen, of natuurlijk het zoeken naar de ideale droombaan, waarbij je niet zomaar genoegen hebt genomen met de eerste de beste functie die op je pad kwam.
1. Wat weet je al van ons bedrijf?
Lees je goed in op de website van het bedrijf en bekijk in welke branche of sectoren zij actief zijn. Bekijk of het om bijv. een internationaal, een familiebedrijf of een start up gaat, en bekijk de bedrijfscultuur. Staat er iets geschreven over de bedrijfsfilosofie? Leg uit waarom de bedrijfsfilosofie bij je past. Vergeet ook niet de Linkedin pagina van het bedrijf te bezoeken.
Heb jij nog vragen die je lastig te beantwoorden vindt? Of zou je deze vragen eens in praktijk willen oefenen? CV-sollicitatie.nl helpt je graag met de voorbereiding!